Continut
Profită de sezonul scurt al cartofilor noi și încearcă multe rețete inedite, dar și clasice cu o tușă modernă.
Cartofi noi copți, picanți
Preparare: 50 de minute • 6 porții
Se încălzește cuptorul la 220° C/gaz 7. Într-o cratiță, se fierb opt minute 750g de cartofi noi, tăiați pe jumătate, până când sunt aproape gata. Se scurg bine, apoi se așază într-un vas încăpător, care se poate pune în cuptor și se presară cu 2 linguri de ulei, 2 căței de usturoi, zdrobiți, 1 linguriță de turmeric, 1 linguriță semințe de muștar negru, 1 linguriță semințe de chimion, ¼ linguriță pudră de chilli și se asezonează. Se coc 30-35 de minute, până când se rumenesc.
*V.N. per porție: 122 kilocalorii, 3g proteine, 19g carbohidrați, 4g grăsimi, 1g grăsimi saturate, 2g fibre, 2g zahăr, 0g sare
Cartofi noi cu feta, măsline și ierburi aromatice
Preparare: 25 de minute • 6 porții
Se pun 750g de cartofi noi într-o crătiță cu apă sărată. Se dau în clocot și se fierb 12 minute, până când sunt pătrunși. Între timp, se pasează 50g de unt moale, coaja rasă de la 1 lămâie, 2 lingurițe de oregano tocat și piper negru. Se scurg bine cartofii, se zvântă, apoi se amestecă cu 25g de măsline negre feliate, 85g de feta fărâmițată și untul aromat.
*V.N. per porție: 194 kilocalorii, 5g proteine, 19g carbohidrați, 11g grăsimi, 7g grăsimi saturate, 2g fibre, 2g zahăr, 0,8g sare
Pachețele cu cartofi
Preparare: 1 oră • 6 porții
Conținut scăzut de grăsimi Se încinge cuptorul la 220° C/gaz 7. Se fierb 750g de cartofi noi opt minute. Se scurg, apoi se amestecă cu 1 lingură ulei de măsline, 100g de roșii semiuscate tocate, 4 căței de usturoi necojiți, 2 crenguțe de rozmarin, 2 lingurițe de oțet balsamic și se asezonează. Se întind două straturi suprapuse de folie de aluminiu, se așază compoziția de cartofi în mijloc și se strâng marginile pentru a sigila pachetul. Se pune într-o coc 35 de minute.
*V.N. per porție: 191 kilocalorii, 3g proteine, 20g carbohidrați 11g grăsimi, 2g grăsimi saturate, 2g fibre, 2g zahăr, 0,5g sare
Curry de vinete și cartofi
Preparare: 45 de minute • 4 porții
Se prăjesc 1 ceapă roșie feliată, 2 căței de usturoi zdrobiți și 10 frunze de curry în 1 lingură de ulei timp de 10 minute. Se adaugă 3 linguri cu vârf de pastă de curry și se mai lasă două minute pe foc. Se adaugă 400g de roșii tocate, din conservă, 500ml supă de legume, 500g de cartofi noi, tăiați în discuri groase și 1 vânătă, tăiată în cuburi de 2 cm. Se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă 30 de minute, dând la o parte capacul în ultimele 10 minute. Se toarnă deasupra 400g lapte de cocos din conservă și se aduce la punctul de fierbere. Se asezonează, se presară 1 mână mică frunze de coriandru tocat și se servește cu orez sau cu pâine naan.
*V.N. per porție: 382 kilocalorii, 7g proteine, 25g grăsimi, 16g grăsimi saturate, 8g fibre, 33g carbohidrați, 11g zahăr, 0,9g sare
Salată de vară, cu cartofi
Preparare: 30 de minute, plus timpul pentru răcire • 6 porții
Se pun într-o crăticioară cu apă sărată 750g de cartofi noi și se fierb 12 minute, până când sunt pătrunși. Se scurg și se răcesc. Se amestecă 75ml de lapte bătut, 2 linguri de maioneză light, 1 lingură de muștar Dijon, 1 lingură de oțet din vin alb și ½ linguriță de zahăr fin și se asezonează. De îndată ce s-au răcit cartofii, se amestecă cu sosul de lapte bătut, 100g de ridichi feliate și 1 lingură semințe de mac. Se presară 20g de năsturel.
*V.N. per porție: 119 kilocalorii, 3g proteine, 3g grăsimi, 1g grăsimi saturate, 21g carbohidrați, 2g fibre, 3g zahăr, 0,4g sare