Cum economisesti pe timp de criza

0
1385
cum economisesti pe timp de criza

Cum sa economisesti pe timp de criza pare din ce in ce mai greu. Resimțim cu toții tot mai mult scumpirile din toate domeniile, de la alimente și utilități până la servicii de îngrijire personală și combustibil.

Aproape orice produs și-a crescut prețul, lucru care a determinat o creștere a prețului serviciilor.

Fie că ne referim la servicii medicale, de înfrumusețare sau de reparații sau fie că ne referim la alimente, produse de îngrijire personală sau îmbrăcăminte, toate prețurile au explodat.

Resimțim, așadar, fiecare dintre noi criza economică și creșterea inflației, astfel că tot ce putem să facem este să ne organizăm bugetul și să avem grijă să nu cheltuim mai mult decât producem.

cum ne afecteaza criza

Este dificil să ne limităm anumite plăceri sau pofte, însă uneori este necesar pentru a putea supraviețui și depăși vremurile grele. Dacă și pentru tine este dificil să îți reorganizezi bugetul, încearcă următoarele sfaturi:

Identifică cheltuielile

Primul pas este să identifici câți bani cheltui și pe ce anume. Calculează care sunt banii pe care îi câștigi lunar din toate tipurile de venit și organizează-i ulterior pe categorii.

Trece pe foaie câți bani dai pe chirie sau rată, pe utilități, pe transport și pe mâncare. Adaugă diferite plăceri pe care cheltui bani lunar sau diferite servicii necesare.

Toate acestea te vor ajuta să ai o imagine de ansamblu asupra cheltuielilor tale lunare de până acum. Pentru a știi exact lucrurile către care se duc banii și aproximativ suma distribuită către fiecare domeniu.

Prioritizează

Al doilea pas este să prioritizezi cheltuielile esențiale precum chirie sau ratele la bancă, plata utilităților și mâncarea.

Încearcă să verifici care abonamente nu sunt esențiale și de care te poți lipsi sau le poți diminua, pentru a-ți rămâne suficienți bani pentru cheltuielile unui trai decent.

Dacă ai mai multe abonamente la platforme pentru vizionarea filmelor, de exemplu, poți încerca să renunți la câteva dintre ele. La fel și dacă ai abonamente la sală pe care nu le folosești sau la diferite saloane de înfrumusețare și de îngrijire personală.

Este nevoie să decizi ce este cel mai important pentru tine și la ce lucruri poți renunța sau le poți reduce frecvența.

planifica pe timp de criza

Planifică

Pentru a evita să cheltui mai mult decât produci sau pentru a reuși să faci câteva economii, este foarte important să planifici următoarele cheltuieli.

Atunci când mergi la cumpărături încearcă să faci o lista cu produsele de care ai nevoie. Când vrei să mergi într-o vacanță, orientează-te din timp pentru a compara prețuri din diferite perioade și de la diferite locații pentru a te asigura că te încadrezi într-un buget cât mai mic.

Este de ajutor chiar să realizezi un plan pe o lună în care să îți aloci câte un buget pentru fiecare departament în care cheltui bani.

Economisește!

În astfel de situații de criză este esențial să avem o sumă de bani economisită pentru situații neprevăzute sau evenimente importante.

Pentru ca suma aceasta să fie una pe care ne putem baza, este important să începem din timp să economisim cât mai mult și din multe surse. Încearcă să nu faci abuz de resurse energetice acasă sau să cheltui excesiv de mulți bani pe cafele zilnic.

Încearcă să nu îți cumperi cele mai scumpe articole vestimentare sau alte lucruri de care nu ai nevoie. Încearcă să limitezi cheltuielile acolo unde se poate, fără a te lipsi de lucrurile esențiale traiului de zi cu zi.

Pentru toți este dificil să ne reorganizăm bugetul în așa fel încât același salariu să acopere necesități mai scumpe.

Insă este esențial să încercăm să planificăm lucrurile în așa fel încât să nu intrăm în datorii și să reușim să dispunem de un fond de urgență pentru situații speciale. Cu puțină organizare si educatie despre cum sa economisesti pe timp de criza vei reuși și tu să revii pe linia de plutire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here