Londra este capitala Angliei, dar totodată și cel mai mare oraș al Regatului Unit. Orașul este un punct fierbinte pentru profesioniști și artizani și se mândrește cu salarii puternice, dar și cu chirii la fel de mari fiind unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, când vine vorba despre asta. De fapt, salariile medii din Londra sunt cele mai mari din Marea Britanie și sunt foarte competitive cu orice oraș din Europa. Dacă o persoană poate găsi un spațiu de locuit la prețuri accesibile, Londra s-ar putea dovedi chiar a fi comparativ mai ieftină decât multe alte medii urbane, datorită salariilor medii ridicate.
Dacă ne referim la salariile pe care le primesc locuitorii londonezi, putem spune că sunt și ele la fel de mari. Cel mai cautat loc de muncă era cel de director senior, având un preț de aproape 500 milioane de lei, apoi urmează cel de pediatru, anestezist, director general, director de unitate, înainte de aceasta pandemie. Acum putem spune ca job-urile de baza sunt cele mai căutate pentru că prioritățile s-au schimbat. Categoriile de companii care au cea mai mare nevoie de angajatori sunt cele alimentare,de livrare, de producție al materialelor textile și cele de programare.
Cine este cel mai mare angajator din Londra? Pai este normal să fie o companei din domeniul alimentar, Tesco, cu cea mai mare rată de angajați și după ea Compas Group tot din același domeniu.
Valuri de concedieri au urmat de la apariția pandemiei deoarece guvernul a redus treptat sprijinul disponibil prin intermediul sistemului, 74.000 muncitori nu mai au loc de muncă, iar 649.000 au plecat de când s-a impus blocarea în martie. Companiile din toate sectoarele mari ale economiei au redus locurile de muncă mai degrabă decât să angajeze oameni, este cea mai slabă prognoză de când au început înregistrările în 1992. Cu toate acestea, din octombrie, guvernul va plăti doar 60% din salarii, până la un plafon de 1.875 GBP, în timp ce angajatorii vor trebui să contribuie cu 20%.
Sunt multe site-uri online care te pot ajuta să ți găsești un loc de muncă, chiar și la noi în țară. De aproape două decenii, site-ul numărul unu de anunțuri din Marea Britanie, este folosit de unul din patru adulți în fiecare lună. În cadrul acestui site iti faci un profil în care menționezi numele tău, informațiile tale de bază și un sumar al experientelor tale trecute, nu ai nevoie de un CV. Aplicația sincronizează datele și numeroase locuri unde să aplici apar în decurs de cateva secunde, te vor ajuta și cu răspunsuri la întrebări daca este nevoie . Totuși poți căuta și singur pe net joburi, iți găsești un agent cu ajutorul căruia iți pui la punct CV-ul, aplici pentru interviu și apoi pentru viză și ești gata sa te muți.
Cât despre această aplicare în cadrul unui job destul de căutat s-ar putea să vă surprindă numarul de persoane pe loc. De exemplu un director general a postat o reclamă prin care publica două locuri de muncă la bar și a fost uimit căci urmatoarea zi erau 400 de persoane care solicitau aceste joburi. În ultimul timp se reflectă în întreaga țară un aflux uriaș de solicitanți pentru locuri de muncă de bază, care de obicei ar fi nepopulare. Făcând o statistică prin intermediul motoarelor de căutare, putem spune că din toate orașele din Regatul Unit, locurile de muncă in Londra sunt cele mai căutate.
Dacă vorbim despre tipuri de angajatori în funcție de durata contractului pe care l semnează, principalii angajați sunt: angajați permanenți sau pe durată determinată, angajați ocazionali, ucenici sau stagiari, personalul agenției de ocupare a forței de muncă – numit și angajarea forței de muncă. Iar dacă ne referim la perioada de timp alocată jobului, proverbul „ Timpul costă bani’’ se potrivește mănușă pentru cei care locuiesc în „orașul global”, este foarte prețios, se muncește din greu, dar maxim 48 de ore pe săptămână, potrivit legii.
În ciuda Brexitului și a consecințelor sale, va dura mult timp până când Londra își va pierde mulțimea multiculturală. Londra a fost întotdeauna un magnet pentru europeni și oameni din întreaga lume care caută un stagiu interesant sau un loc de muncă permanent în timp ce locuiesc în cel mai căutat loc din lume unde există diferiți oameni și idei ce conviețuiesc împreună realizând ceva nou. Această cantitate uriașă de oameni internaționali a făcut, de asemenea, Londra extrem de competitivă din punct de vedere profesional, unde absolvenții cu înaltă calificare și pregătiți, luptă din greu pentru a obține acel loc de muncă. Aici putem vorbi despre povestea unei fete care a venit la Londra acum aproape 6 ani din București.
Ea spune că a fost în România toată viața până în acel moment și odată ce a obținut diploma de Licență la Academia de Studii din Bcurești a decis să facă un salt de credință și să-și schimbe viața complet. Încurajată de cel mai bun prieten al ei care era deja acolo, a cumpărat un bilet dus la Londra și nu s-a mai uitat niciodată înapoi.
Fiind în capitala Angliei și-a permis să întâlnească oameni din toate părțile lumii acest lucru a făcut-o să înțeleagă mai multe despre diferite culturi, bucătării, obiceiuri. Când s-a mutat, studia limba engleză de 14 ani, așa că s-a gândit că lucrurile vor fi mai ușoare, dar s-a înșelat, trăind în Londra a adus mult mai multe provocări și în cele din urmă, o mare de oportunități. Primul ei loc de muncă pe care l-a avut la Londra a fost la o companie braziliană și a fost singura din birou care nu vorbea portugheza la acea vreme, așa că a fost hotărâtă să schimbe asta. A învățat să vorbească o nouă limbă și a fost o experiență atât de plină de satisfacții pentru era, care nu s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi mutat.
“Aceasta este frumusețea de a te afla într-un oraș precum Londra, tocmai când crezi că știi la ce să te aștepți, te surprinde” spune ea. Descrie Londra, plină de posibilități și oportunități infinite și crede că viața ei a început pe deplin odată ce a ajuns aici.
Cât despre străinii care lucrează în Londra guvernul conservator din Marea Britanie a decis ca imigranții care lucrează pe teritoriul acestei țări să plătească o suprataxă pentru sănătate de 624 de lire sterline pe an. Până acum, suma era de 200 de lire sterline anual, pentru imigranții din afara UE și gratuit pentru cetățenii europeni, cât despre salarii și ele se vor reduce pentru imigranți datorită pandemiei. O chirie medie în Londra, pentru o garsonieră, este de 1.200-1.600 lire sterline. Prețul este diferit în funcție de zonă, dacă vorbim despre centrul orașului, chiriile sunt printre cele mai scumpe, cu cât ne ducem spre periferie, acestea se reduc. Putem menționa faptul că Londra este împărțită în regiuni și că nord-estul acesteia prezintă cea mai mică chirie, de aceea mulți dintre cei care lucrează, daca nu și găsesc un loc de muncă în această zonă preferă să facă naveta. Transportul din Londra este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Trecerea de la condus la utilizarea transportului public în centrul oraşului a făcut din Londra un oraş mult mai curat în comparaţie cu alte mari oraşe din întreagă lume.
Dacă ești străin și nu vorbești limba engleză este mai greu să-ți găsești un loc de muncă, plus că un studiu realizat spune că un număr disproporționat de locuri de muncă slab plătite din Londra sunt ocupate de cei născuți în străinătate. Unele dintre profesiile cu venituri mai mici din Londra sunt cele de: chelner, personal bar, personal de ajutor în bucătărie, casier și frizier.. Chiar și așa salariile sunt destul de mari în comparație cu cele din țara din care provin. Dacă vrei să te muți pentru a lucra în ”orașul global” trebuie să faci două lucruri. În primul rând, să aplici pentru “National Insurance number” cât de curând posibil, pentru a putea beneficia de pensie de stat, șomaj, concediu medical sau indemnizație de creștere a copilului, iar în al doilea rând să îți deschizi un cont bancar pentru a-ți putea face plățile și a transfera bani dintr-o țară în alta.
În general dacă ești inginer, de orice fel, arhitect, designer sau programator, medic, analist, specialist de mediu, profesor de științe sau limbi străine (altele decât engleza), bucătar, muzician sau bucătar îți va fi foarte ușor să-ți găsești un loc de muncă bine plătit în UK. Aproape un sfert din personalul medical din Marea Britanie s-a născut în străinătate, potrivit Biroului Național de Statistică.
Există și joburi oferite de români pentru români, de exemplu un patron român deține o cofetărie in Londra și nu angajează britanici. Cofetăria se află in Burnt Oak sau cum îi mai spun ei „mica Românie” deoarece mare parte din locuitori sunt români.
Londra este o metropolă care, indiferent de istoria sa bogată, privește întotdeauna spre viitor. Sunt 5 motive pentru care este plină de oportunități: diversitate, mulți bani, cultură, tehnologie si universalitatea limbii engleze. De aceea locurile de muncă sunt foarte căutate, oameni din diferite colțuri ale lumii vin să lucreze aici și să-si deschidă noi orizonturi, iar energia creativă persistă din plin.