Ce este Motivatia?

0
1702
ce este motivatia

Zilnic avem multe sarcini de realizat, fie ca vorbim despre sarcini profesionale sau casnice, sarcini academice sau responsabilitati cotidiene.

De multe ori ne-am dori sa facem multe lucruri pe parcursul unei zile sau sa ne ocupam mai mult de hobby-urile noastre.

Totusi, desi ne dorim sa realizam si sa indeplinim sarcini, deseori ajungem sa nu facem nici macar jumatate din ceea ce ne-am propus din lipsa de motivatie. Asta poate duce la anxietate si demoralizare completa, punandu-ne undeva in limbo.

Ce este motivatia?


Motivatia reprezinta motorul care ne activeaza sa facem tot ceea ce ne propunem sau tot ceea ce este necesar sa facem, iar lipsa ei ne poate face sa ne simtim lenesi, fara chef si fara o directie exacta.

Motivatia intervine in toate sarcinile noastre, astfel ca prezenta ei ne poate face sa ne simtim puternici, productivi si plini de energie, pe cand lipsa ei ne poate determina sa nu facem nimic.


Chiar daca nu ne simtim zilnic motivati, exista totusi strategii care ne ajuta sa obtinem un imbold de energie care sa ne sustina in realizarea sarcinilor.


Este nevoie sa cunoastem ca exista doua tipuri de motivatie, anume cea intrinseca (interioara) si cea extrinseca (exterioara). Cea intrinseca vine in mod natural si o putem fructifica prin a alege sa facem lucrurile care ne fac placere, pentru care vom gasi energia necesara.

Utilizam acest tip de motivatie cand profesam intr-un domeniu in care ne regasim, cand invatam despre un subiect care ne intereseaza sau cand ne ocupam de pasiunile noastre.


Motivatia extrinseca, in schimb, are nevoie de stimuli externi. Astfel, majoritatea strategiilor de motivare se concentreaza pe acest tip.

cum gasim motivatia

Cum gasim motivatia?


1. Recompensarea


Atunci cand nu poti gasi energie pentru a face lucrurile pe care este nevoie sa le indeplinesti, poti incerca sa te recompensezi pentru pasii mici pe care ii faci. Ai de invatat un curs? Recompenseaza-te pentru fiecare capitol parcurs. Ai de scris un raport? Aloca-ti cate o mica placere dupa fiecare pas indeplinit. Ai de facut curatenie in casa? Ia o pauza dulce dupa fiecare camera terminata.


Alege recompensele in raport cu dificultatea sarcinilor si alege-le astfel incat sa nu fie in contradictie cu obiectivul principal. De exemplu, dupa un set de exercitii sau dupa o saptamana de dieta, nu te recompensa cu un aliment care ti-ar strica progresul.


2. Regula de 5 minute


Atunci cand esti total lipsit de chef pentru a te ridica din pat si a face ceea ce ti-ai propus, incearca sa aplici regula celor 5 minute. Tot ce trebuie sa faci este sa te ridici din pat si sa incepi sa lucrezi la obiectivul tau doar 5 minute. Dupa 5 minute te poti opri. Ai nevoie sa faci curat in bucatarie? Aloca doar 5 minute.


Cel mai probabil, daca tot ai inceput, vei continua sa faci curatenie, insa pornind la drum cu gandul ca o vei face doar 5 minute, te va motiva sa incepi.


3. Lista „To do”


Listele care cuprind sarcinile de realizat pe parcursul zilei te pot face sa devii mult mai productiv.

In primul rand, te ajuta sa ai o imagine de ansamblu a ceea ce trebuie sa faci, fara sa ai cum sa uiti de anumite sarcini importante sau urgente.

Mai apoi, bifand fiecare sarcina indeplinita, te vei simti productiv si iti va creste nivelul starii de bine, lucru care te va determina sa incerci sa finalizezi lista.


Fii atent, totusi, la cate si ce lucruri vei pune pe lista ta. Listele trebuie sa fie realiste si sa poata fi realizate in termenul propus, altfel risti sa iti pierzi de tot motivatia si sa devii deprimat.


Speram ca aceste strategii sa te ajute sa iti regasesti motivatia pentru o zi cat mai productiva. Incearca sa te motivezi constant si sa cauti acele lucruri care te mobilizeaza si iti dau energie. Suntem diferiti si, cum fiecare functioneaza altfel, fiecare are nevoie de alte tehnici pentru a intra in ritm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here