5 Metode prin care poti Reduce Stresul

0
1783

Stresul reprezinta un factor general care poate produce stare de tensiune si neliniste. De cele mai multe ori acesta apare din cauza problemelor profesionale, familiale sau financiare si poate afecta in mod diferit fiecare persoana.

Chiar daca stresul are un rol important in viata noastra, adica acela de a ne face sa raspundem rapid la un posibil pericol, expunerea indelungata poate duce la numeroase probleme de sanatate cum ar fi anxietatea sau depresia.

De cele mai multe ori aparitia stresului include modificari fizice cum ar fi cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac si modificari emotionale cum ar fi aparitia fricii sau a furiei. Chiar daca stresul nu poate fi evitat in totalitate, exista insa metode prin care poti sa il reduci sau sa il controlezi mai bine, pentru a preveni astfel cronicizarea acestuia si cresterea riscului de aparitie a anumitor complicatii.

5 metode prin care poti reduce stresul

De la exercitii fizice la organizarea zilei si asigurarea unui timp dedicat relaxarii, urmatoarele sugestii si metode pot fi usor de realizat si de implementat in rutina zilnica.

Exercitii fizice regulate

Este bine cunoscut faptul ca exercitiile fizice regulate prezinta numeroase beneficii pentru sanatatea generala. Ce nu stii probabil, este faptul ca acestea pot ajuta si la reducerea stresului prin eliberarea endorfinelor.

Endorfinele sunt substante chimice produse in mod natural care actioneaza ca un calmant si care stimuleaza senzatia de fericire. Ca urmare, acestea pot ajuta la combaterea si la reducerea stresului si a anxietatii.

Organizeaza-ti ziua si obiectivele principale

De multe ori stresul apare din cauza numeroaselor obligatii profesionale sau familiale care nu pot fi rezolvate imediat si care dau senzatia unei lipse de control.

Pentru a nu te simti coplesita de situatie si pentru a reduce nivelul stresului organizeaza-ti ziua sau zilele urmatoare in asa fel incat fiecare obligatie importanta sa fie indeplinita.

Vizualizarea sarcinilor si organizarea acestora in functie de importanta lor poate reduce stresul prin redarea unei senzatii de control.

Asigura-te ca iti acorzi timp de relaxare

Tot prin organizarea zilei poti sa te asiguri ca ai timp destul si pentru a te relaxa sau pentru a te axa pe hobby-urile tale.

Faptul ca operezi la cel mai inalt nivel de concentrare si efort din momentul in care te-ai trezit pana in momentul in care te-ai intins in pat, nu face altceva decat sa creasca nivelul de stres si sa duca in cele din urma la aparitia burnout-ului

Incearca sa gasesti un echilibru intre obligatiile familiale si profesionale si timpul dedicat relaxarii pentru a preveni cronicizarea stresului si pentru a controla mai bine nivelul acestuia.

Evita anumite alimente si bauturi

Cortizolul este un hormon de stres iar anumite alimente si bauturi pot creste nivelul acestuia cum ar fi alcoolul, cafeaua, alimentele procesate si cele bogate in zaharuri. Pe langa faptul ca aceste produse nu sunt sanatoase si nu ofera o valoare nutritiva mare, consumul lor poate creste astfel si nivelul de stres.

Axarea pe o dieta echilibrata si sanatoasa, bogata in fructe, legume, cereale intregrale si surse sanatoase de proteine poate ajuta atat sanatatea fizica cat si cea mintala.

Recunoaste cand esti depasita de situatie

Nu toate cazurile de stres pot fi ameliorate prin mici modificari ale stilului de viata. Daca sfaturile de mai sus nu au ajutat deloc sau daca simptomele s-au agravat atunci este recomandat sa apelezi la ajutor profesional.

Atat psihologii cat si alti profesionisti din acest domeniu pot oferi planuri personalizate de reducere a stresului in functie de fiecare caz in parte, asa ca asigura-te ca esti cat mai sincera cu problemele tale si cu sentimentele pe care le ai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here