Care sunt Cele mai Bune Stiluri de Invatare

0
1328
care-sunt-cele-mai-bune-stiluri-de-invatare

Pe langa multi alti factori ce potenteaza invatarea precum motivatia, tipul de informatie, mediul de studiu, stilul de invatare este unul dintre cei mai importanti. Acesta tine de personalitatea elevului si de preferinta lui spre unul dintre simturi, intrucat stilurile de invatare se asociaza cu simturile. Astfel, e usor sa ne dam seama ce simt primeaza in ceea ce ne priveste si sa il stimulam pe acesta in procesul de invatare.

Dupa ce am aflat care este stilul preponderent de invatare, este mai usor sa organizam materialul de memorat in asa fel incat sa stimuleze simtul cel mai activ pentru noi, crescand astfel rapiditatea si eficacitatea invatarii.

Desigur, stilul de invatare nu este prezent doar la elevi, liceeni sau studenti. Toate aceste aspecte se pot aplica si in viata adulta in cazul in care va ganditi sa va imbogatiti experienta urmand un curs de calificare sau perfectionare, in cazul in care doriti sa va reprofilati, sa invatati o limba straina sau in cazul in care activitatea profesionala pe care o desfasurati necesita memorarea anumitor informatii.

Stilul de invatare vizual

Persoanele care detin stilul vizual invata cel mai usor prin imagini grafice. Acestia prefera sa faca scheme si diagrame, tabele, schite, sageti sau chenare pentru a evidentia informatia relevanta. Ei pot folosi culori pentru a sublinia cuvintele cheie ale lectiei sau ale materialului, urmand ca memoria sa le asocieze cu restul informatiei. Cel mai practic pentru acestia este sa utilizeze culori precum galben si verde in notitele lor, intrucat acestea stimuleaza partea creierului solicitata pentru memorare, iar informatia va fi mai usor reamintita. Pentru stilul vizual, este important ca  materialele de memorat sa arate estetic si ordonat, pentru a-si putea aminti cuvintele cheie.

stiluri de invatare pentru copii

Stilul de invatare auditiv

Persoanele cu un stil de invatare auditiv retin cel mai bine informatia pe care o culeg din mediu cu ajutorul urechilor. Elevii din aceasta categorie invata mai usor cand profesorul explica lectia oral sau cand aud anumite informatii explicate de cineva. Pentru invatarea independenta de dupa ore, pot incerca sa citeasca cu voce tare lectia sau sa asculte pe altcineva citind (inclusiv propria voce inregistrata). De asemenea, invata mai eficient cu ajutorul materialelor video-audio si in discutii cu colegii. Ei pot forma grupuri mici de studiu in care sa faca dezbateri sau sa isi explice reciproc lectiile, pentru ca aceasta metoda ii ajuta sa intipareasca mai bine informatia.

Stilul de invatare kinestezic (tactil)

Persoanele cu acest stil de studiu sunt antrenate de manipularea obiectelor si invatarea dinamica. Ei retin mai usor informatia daca o asimileaza in timp ce fac miscare sau in timp ce framanta cu mainile diverse obiecte. Pentru ei este necesar sa se joace cu instrumentele de scris, cu obiectele din camera sau chiar sa isi miste corpul in timp ce invata pentru a putea memora rapid. De asemenea, cateva exercitii fizice in pauzele de la invatat ii vor ajuta sa intipareasca mai bine informatia memorata. Acestia pot invata mai usor in grup prin jocuri dinamice cu intrebari si raspunsuri, precum pasele cu mingea in timp ce explica anumite concepte sau aruncarea la cos in timp ce raspund la anumite intrebari.

Stilul de invatare ne ajuta sa memoram mult mai rapid si eficient informatia odata ce il stimulam corespunzator. De asemenea, odata ce ne dam seama de preferinta modului de studiu, putem sa ne orientam spre domenii ce faciliteaza simtul preferat. Totusi, exista si combinatii de stiluri sau un anume stil se activeaza doar la anumite discipline.

Tu ce stil de invatare ai si cum il folosesti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here