Continut
De la oale pana la tigai pentru gatit, urmati aceste sfaturi pentru a face ca mancarea sa nu se prinda.
Oale si tigai pentru prajit
Pasi
- Cumparati oale si tigai grele, de calitate. Tigaile si oalele mai subtiri pot sa faca „puncte fierbinte”, care fac ca mancarea sa se arda si sa se prinda de oala. Tigaile grele care nu se lipesc sunt grozave pentru a face ca mancarea sa nu se mai prinda, dar unii bucatari cred ca mancarea nu se face bine in ele si chiar si invelisul de non-prindere de cea mai buna calitate se degradeaza in timp.
- Asigurati-va ca toate oalele si tigaile sunt curatate bine inainte de a le folosi. Resturile ramase pe marginile oalelor se pot arde si pot face mancarea sa se lipeasca de oala. Urmele negre de pe oale indica urme de mancare. Scapati de ele cu un curatator non-abraziv.
- Incercati sa faceti ca mancarea sa fie la temperatura camerei inainte de a o pune in tigaie.
- Incalziti tigaia inainte de a pune mancarea, apoi puneti o cantitate mica de ulei de masa sau alta grasime. Cand uleiul se incalzeste, puneti mancarea. (exceptia o reprezinta tigaile care nu se lipesc: nu le incalziti prea mult fara sa puneti ceva in ele, sau s-ar putea sa stricati invelisul.)
- Daca mancarea se arde, asteptati ca tigaia sa se raceasca si apoi treceti-o prin apa fierbinte.
Sfaturi
- Daca lasati prea mult mancarea pe foc, este probabil sa se lipeasca de tigaie.
- Daca folositi tigai care nu prind mancare, nu folositi instrumente din metal, pentru ca acestea pot zgaria invelisul.
- Solutiile pentru gatit chiar daca nu lipesc mancarea de tigaie pot lasa resturi, provocand lipirea mancarii de tigaie mai tarziu. Daca folositi o astfel de solutie, aplicati-o pe o tigaie rece, apoi puneti tigaia la incalzit. Daca tigaia pare lipicioasa dupa ce ati spalat-o, stergeti resturile cu un curatator non-abraziv.
- Nu folositi bureti metalici pentru a curata oale, pentru ca acestea se pot zgaria, permitand mancarii sa se prinda de locurile zgariate.
Oale pentru copt
Pasi
- Iarasi, cumparati tigai bune si asigurati-va ca tigaile nu contin urme de mancare de la gatitul anterior.
- Urmati reteta cu grija. Majoritatea retetelor vor spune daca o tigaie trebuie unsa, unsa si data cu faina, sau lasata asa cum este.
- Daca aveti dubii, ungeti tigaia.
- Folositi solutie pentru gatit fara a lipi mancarea pentru a unge rapid si usor oalele de copt.
- Pentru a unge o oala pentru copt cu unt sau grasime, folositi un prosop de hartie pentru a aplica grasimea. Aplicati un strat si egal.
- Pentru a unge si da cu faina o tigaie (de obicei pentru prajituri), dati tigaia cu solutie pentru a nu prinde mancarea, apoi puneti o lingura de faina in tigaie. Miscati tigaia dintr-o parte in alta pentru a o acoperi cu faina. Nu uitati de margini.