Cum sa degusti vinul ca un specialist

0
2021
Cum sa degusti vinul ca un specialist

Cel mai important aspect al degustarii vinului este mirositul. Mare parte a degustarii o reprezinta experimentarea aromei sale.

 Mirositul si degustatul initial  

 Pasi  

  1. Aduceti paharul la un nivel normal si, in timp ce il tineti de picior, invartiti paharul rapid. Astfel va creste suprafata de acoperire a vinului, permitandu-i sa atinga marginile paharului. Ajuta la eliberarea substantelor volatile ale vinului in aer.
  2. Incetati invartitul. Bagati nasul in pahar si inhalati cu toata forta. Unii oameni prefera sa miroasa cate putin, unii prefera sa isi introduca nasul inauntru si sa il lase acolo o vreme. Determinati orice alte mirosuri, identificati aroma strugurilor si dati o nota fortei aromei.
  3. Analizati aroma mai departe. Incercati sa detectati mirosul de fructe sau de flori. Decideti de ce va aduce aminte acest miros. Apoi, observati prezenta mirodeniilor, precum piperul, ananasul, scortisoara, vanilia, ceai sau posibil alune. In final, observati prezenta altor arome, precum stejar, cedru, praf, pamant umed, ierburi, ciocolata, tabac, fum, ciuperci, carne rosie, iarba, fan sau asparagus.
  4. Beti o cantitate mica din vin si miscati-l pe toata limba astfel incat toate papilele gustative sa intre in contact cu el. Trucul degustarii vinului este sa permiteti vinului sa intre in pasajul nazal din spatele gatului. Unii oameni isi tuguiaza buzele si sorb putin aer prin vin. Altii gasesc mai usor sa mestece vinul ca si cum ar fi mancare. Ambele metode vor forta aroma vinului prin pasajul nazal si va va creste experienta vinului.
  5. Tineti minte cat de mult va ramane in gura aroma dupa ce ati inghitit vinul. Aceasta se cheama durata. Unele vinuri pot dura si un minut. De asemenea fiti atent la orice prezenta mai tare de alcool. Un vin trebuie sa fie destul de echilibrat incat sa va dati seama de alcoolul din el.

 Sfaturi  

  • Daca ati ras de oameni care isi invarteau vinul intr-una, nu o veti mai face de acum incolo. Aceasta este cea mai buna cale de a face ca vinul sa aiba efectul menit asupra simturilor dv.
  • Unele descrieri amuzante (dar adevarate) ale gustului si aromei sunt: de cal, de hambar, de urina de pisica, cald, copt, gatit, murdar si dulceag.
  • Aromele puternice de otet, Madeira, sulfura sau oja de unghii indica o problema cu vinul de masa. Vinurile care miros asa nu sunt periculoase pentru sanatate, dar nici gust bun nu au.

 Judecarea  

 Pasi  

  1. Cautati o nuanta foarte slaba a unei culori mai puternice in vinurile albe precum Chardonnay si Riesling alb. La Semillon si Sauvignon alb, cautati o culoare mai definita de galben. Pentru vinuri mai dulci, cautati o culoare mai aurie.
  2. Tineti minte ca la vinurile rosii, culorile variaza de la roz la diferite nuante de mov. Vinurile rose au de obicei culoarea roz. O nuanta maronie intr-un vin rose nu este de dorit de obicei. Vinurile rosii variaza de la „rosu mediu” la „rosu intens”. Movul indica un vin tanar sau o varietate particulara de struguri.
  3. Verificati claritatea vinului. Observati daca vinul este clar si liber de materiale plutitoare – acest fapt indica un vin excelent. Unele descrieri folosite sunt excelent, clar, plictisitor si tulburat. Plictisitor inseamna incetosat si tulburat inseamna multe materiale plutitoare.
  4. Ca incepator, concentrati-va pe mirosuri nedorite precum lemn, dioxid de sulf, drojdie, pamant, oxidare (salciu), acid acetic (otet) si sulfida de hidrogen (oua stricate).
  5. Incercati sa simtiti gustul de dulce sau de sec. Aciditatea indica vitalitatea vinului. Gustul de aciditate excesiva (amar si dur) si de aroma de otet nu este de dorit.
  6. Observati taria si bogatia atunci cand gustati. Acestea tind sa indice un vin bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here