Cum sa alegi sampanie

0
1988
Cum sa alegi sampanie

Sampania (numita si „spumant” in afara Frantei) se face din Chardonnay, Pinot Noir, Muscat si alti struguri. Ca si in cazul altor vinuri, lasati preferintele personale sa va ghideze.

 Pasi  

  1. Gustati diferite sampanii pentru a va face o idee despre ce fel de sampanie va place mai mult.
  2. Intrebati prieteni ale caror gusturi le respectati sa va sfatuiasca si sa va recomande, si sa nu va fie frica sa ii intrebati si pe vanzatorii de vinuri.
  3. Familiarizati-va cu diferitele tipuri de sampanie (din Franta) si vin spumant, precum si diferitele lor caracteristici: sec sau dulce, crem sau spumos, sec sau rigid, cu bule intregi sau delicate – si amintiti-va, aceste caracteristici conteaza numai pentru gusturile dv.
  4. Familiarizati-va cu reputatiile producatorilor de sampanie. Intrebati cum sunt facute vinurile lor si cat de bune au fost in anii trecuti.
  5. Alegeti sampanii bune care sa va placa nu numai dv, dar si oaspetilor – si aveti grija la buget.

 Sfaturi  

  • Francezii insista (chiar si din punct de vedere al actiunii legale) ca sampania adevarata provine numai din anumite zone din Franta. Atunci cand alegeti vinul, ganditi-va la colectie, regiune si producatorul de vinuri.
  • Obtineti o copie a mapei colectiei actuale, care noteaza calitatea strugurilor in ani diferiti. De exemplu, 1990 si 1995 au fost ani buni pentru regiunile franceze Loire si Champagne, in timp ce California a avut ani buni in 1990, 1991, 1992, 1994 si 1995.
  • Inscrieti-va la un curs de apreciere a cursului daca doriti sa aflati mai multe despre cum sa gustati, cum sa judecati si cum sa recunoasteti diferitele caracteristici ale vinurilor.
  • Asteptati-va la arome precum pepene, piersica, caisa, sec, mar verde si paine prajita atunci cand gustati vin spumant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here