Cum sa potrivesti vinul cu mancarea

0
88
Cum sa potrivesti vinul cu mancarea

Multe dintre regulile conventionale despre ce fel de vin sa serviti cu diferite feluri de mancare sunt gresite. Urmati-va instinctele si alegeti ce vi se pare mai bun.

 Pasi  

  1. Evaluati un vin in functie de mancare. Ganditi-va ce va merge cu felurile de mancare pe care doriti sa le serviti.
  2. Daca nu cunoasteti un vin, evaluati-l pe baza celor 4 gusturi de pe farfurie: dulce, amarui, acru si sarat.
  3. In general, combinati mancarea dulce cu vinurile putin dulci (mancarea va face ca vinul sa para mai putin dulce). Combinati mancarea acra, acida cu vinurile acide (acelasi principiu – acreala va face ca vinul sa para mai putin acid) si mancarea amara cu vinurile un pic amare (cu tanin). Serviti vinurile acide, nu foarte puternice cu mancarea sarata pentru a contracarea sarea.
  4. Ignorati sfaturile conventionale despre ce merge cu ce, si ignorati chiar si varietatea de struguri, pentru ca un chardonnay, de exemplu, poate fi foarte diferit de altul, varietatile fiind de la delicat la hotarat. Gustati vinul inainte de a-l servi si incercati sa va informati despre anumite vinuri si producatori, nu numai despre varietati. Intrebati un comerciant de vinuri sau un ospatar de la restaurant.

 Sfaturi  

  • Vinurile rosii tinere sunt cele mai acide.
  • Vinul puternic „de stejar” este cel care a fost depozitat in butoaie de stejar; multe vinuri sunt depozitate astfel in ziua de astazi. Un vin puternic „de stejar” nu merge bine cu mancarea.
  • Toate vinurile provin din fruct, bineinteles, dar unele vinuri, mai ales cele tinere, au un gust mai ales „fructos” – ganditi-va la un punch de fructe. Evitati sa folositi vinuri albe excesiv de „fructoase” cu mancarea, pentru ca gustul de fruct poate distrage atentia de la mancare. Gustul de fructe din anumite vinuri rosi poate totusi sa contracareze gustul de amar cauzat de prea multa aciditate, facand vinul mai bun pentru mancare. Deci un vin rosu tanar cu gust de fructe poate fi un pariu castigat. Gustul de fructe dispare pe masura ce vinul se invecheste.
  • Puteti bea vin rosu cu peste. Ganditi-va la gust, nu la culoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here