Continut
Anxietatea reprezinta o stare de tensiune, neliniste, ingrijorare si stres pe care fiecare dintre noi o resimte in raport cu situatiile amenintatoare sau stresante, reale sau imaginare.
Anxietatea este perceputa diferit de fiecare individ, iar intensitatea ei depinde nu doar de caracteristicile personale, ci si de specificul situatiei in care se activeaza.
Intrucat ea poate sa apara in diferite contexte, uneori chiar spontan si total neasteptat, este necesar sa o recunoastem si sa stim cum putem sa o gestionam.
Cum recunoastem anxietatea?
Anxietatea are deseori manifestari fiziologice, declansand anumite simptome fizice la nivelul corpului, lucru care o face destul de usor de recunoscut.
Asa cum spuneam, ea este o stare de tensiune in intreg corpul, insotita deseori de incordari ale muschilor. De asemenea, ea poate fi insotita de tremur, transpiratii si dureri in piept.
Mai mult, ritmul cardiac poate fi accelerat, iar respiratia poate fi mai rapida ca de obicei. Alte simptome pe care le putem regasi sunt senzatia de oboseala sau slabiciune, neliniste, insomnie.
Pe langa simptomele fiziologice, anxietatea are si o componenta cognitiva, fiind insotita de ganduri catastrofale, deseori irationale precum situatii exagerat de rele, evenimente negative posibile care pot fi repetitive sau chiar ganduri despre moarte.
Cum reducem anxietatea?
Anxietatea generata de o anumita situatie poate fi gestionata prin diverse tehnici, fie de lunga durata, fie cu rezultate imediate. Cele mai frecvent utilizate sunt cele cu rezultate imediate precum:
Tehnici de respiratie
Acordarea unei atentii deosebite respiratiei este importanta in reducerea anxietatii. Astfel, cand te confrunti cu stari de acest gen, incepe prin a inspira pentru 4-5 secunde aer in piept, retine acest aer pentru inca 4-5 secunde, iar apoi expira usor, treptat. Repeta acest procedeu pana ce simti ca te linistesti.
Tine-ti mintea ocupata!
Asa cum spuneam, anxietatea are si o componenta cognitiva, astfel ca e necesar sa iti canalizezi gandurile spre alte aspecte pentru a-ti distrage atentia de la evenimentul stresant.
Incearca sa numeri din 2 in 2, din 3 in 3 sau descrescator, plasand astfel intr-un plan secund gandurile irationale. De asemenea, poti incerca sa te gandesti la cat de multe obiecte vezi de o anumita culoare sau cat de multe obiecte pot incapea intr-o valiza.
Foloseste-ti talentele la desen
Daca esti talentat la desen, incearca sa te gandesti la un loc ideal, in care te simti linistit si in siguranta, apoi concentreaza-te la a-l desena.
Acest loc poate sa fie real sau imaginar, insa activitatea de a-l proiecta pe panza sau hartie te va ajuta sa-ti distragi atentia de la gandurile repetitive.
Daca totusi nu esti atat de talentat la desen, incearca sa desenezi patternuri repetitive, precum cercuri de diverse marimi, linii care se intersecteaza sau se continua, petale de flori sau alte simboluri.
Studiile au demonstrat eficienta acestei tehnici in reducerea anxietatii.
Anxietatea in viata de zi cu zi
Anxietatea este o parte componenta a vietii noastre si, fie ca ne place sau nu, ea apare in diverse contexte si ne poate da ziua peste cap.
Tocmai din acest motiv este important sa invatam cum o putem recunoaste si gestiona pentru a nu o lasa sa ne acapareze.
Totusi, daca simti ca iti este prea dificil sa te lupti cu starile si senzatiile generate de anxietate, este recomandat sa apelezi la un specialist, la un psiholog sau un psihoterapeut, intrucat nivelurile ridicate, frecvente si greu controlabile de anxietate pot reprezenta semne ale unor tulburari si afectiuni precum tulburarea de anxietate generalizata.