Continut
Anumite alimente pot cauza reactii periculoase
Alergiile la alimente sunt greu de deosebit. Desi exista diferente intre alergii si intolerante, ambele cauzeaza probleme de sanatate.
Pot aparea o gama larga de simptome. Sistemul respirator, sistemul imunitar si cel digestiv, toate pot fi afectate. Orice aliment sau aditiv alimentar poate cauza, teoretic, probleme anumitor persoane. Chiar si orezul poate crea probleme.
Alergia la lapte
Alergia la lapte este raspunsul sistemului imunitar la una sau mai multe proteine prezente in laptele de vaca. Laptele de vaca este unul dintre cei mai frecventi alergeni alimentari.
Intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza este complet diferita de alergia la lapte. Intoleranta la lactoza este incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza, substanta zaharoasa predominanta in lapte.
Alergia la alune
Alergia la alune este una dintre cele mai des intalnite alergii pentru ca proteinele din alune pot actiona ca alergeni foarte puternici, chiar si in cantitati foarte mici.
Alergia la oua
Una din cele mai des intalnite alergii alimentare la copii mici si la bebelusi, insa majoritatea copiilor scapa de aceasta alergie pana la varsta de 5 ani.
Intoleranta la gluten
Aceasta nu e o alergie. Este o intoleranta permanenta la gluten, rezultata in urma lezarii intestinului subtire si este reversibila cu o dieta fara gluten.
Sensibilitate la aditivi
Exista mii de aditivi care se adauga alimentelor, produselor cosmetice si medicamentelor pentru a le infrumuseta culoarea, gustul si pentru a prelungi durata de viata. Acesti aditivi pot cauza reactii adverse celor care sunt sensibili.
Sensibilitate la sulfiti
Sulfitii sunt conservanti pe baza de sulf care sunt utilizati in multe alimente. Sensibilitatea poate aparea oricand in timpul vietii si nu se stie ce o declanseaza.
Alergie la soia
Nu este inca sigur care componenta din soia este responsabila pentru reactiile alergice, dar au fost identificate cel putin 15 proteine alergenice.
Alergie la fructele de mare si pesti
Aceasta este a treia cea mai intalnita alergie (dupa oua si lapte), alergia la fructele de mare si pesti. Alergia la peste este cel mai des intalnita la copii, in timp ce alergia la fructele de mare este mai des intalnita la adulti.
Alergie la salicilati
Salicilatii sunt substante chimice care exista in mod natural in multe plante si se comporta ca si conservanti. Sensibilitatea la salicilati este incapacitatea corpului de a procesa o anumita cantitate de salicilati in orice moment. O persoana sensibila la salicilat poate avea probleme in a tolera anumite fructe, legume sau orice produs care contine aspirina.
Alergie la porumb
Alergia la porumb este o alergie alimentara care este dificil de reperat pentru ca este foarte greu sa eliminam toate sursele de porumb din dieta si din produsele comune. Simptomele alergiei la porumb pot fi la fel de severe ca si in cazul altor alergii alimentare.
Alimentele modificate genetic – o grija in plus in ceea ce priveste alergiile?
Atunci cand tehnologia genetica este folosita pentru a schimba caracteristicile oricaror culturi de alimente, ingredientele alimentelor sau produsele animale sunt considerate a fi modificate genetic. Reprezinta o grija pentru persoanele cu alergii alimentare pentru ca nu sunt testate, regularizate, sau etichetate.
Ce este reactivitatea incrucisata?
Atunci cand sistemul imunitar confunda o proteina similara sau o compozitie chimica cu un alergen. Se intampla des atunci cand persoane cu alergie la polen sau la latex dezvolta reactii alergice la alimente.