Continut
Stima de sine reprezinta perceptia pe care o avem asupra propriei persoane si reflecta cat de mult ne pretuim si ne respectam pe noi insine.
Aceasta se formeaza inca din copilarie si este fluctuanta pe tot parcursul vietii, existand momente in care poate ne apreciem mai mult, avand o stima de sine ridicata sau ne subestimam, avand un nivel scazut al stimei de sine.
Nivel scazut al stimei de sine
O persoana cu o stima de sine scazuta deseori se subestimeaza, nu isi vede adevarata valoare si nu reuseste sa aprecieze ceea ce face, ceea ce este sau obiectivele pe care le-a atins pana acum.
O persoana cu un nivel scazut al stimei de sine nu are incredere in propriile decizii sau actiuni si nu isi remarca adevaratul potential. Asta il face sa considere ca nu este suficient de capabil sa indeplineasca anumite sarcini sau ca nu merita anumite privilegii.
De asemenea, o persoana cu o stima scazuta se teme de reactia oamenilor din jur la actiunile sale, fiindu-i dificil sa fie asertiva si sa impuna anumite limite necesare.
Deseori alege sa se supuna decat sa se impuna, aspect care o poate pune in ipostaze neplacute si in situatii obositoare.
Una dintre caracteristicile principale ale unei stime de sine scazute este gandul „nu sunt destul de bun, niciodata nu voi fi suficient de bun pentru…”
Ce inseamna stima de sine ridicata?
Stima de sine ridicata este evidenta in cazul persoanelor care isi valorifica propriul potential si propria persoana, care iau decizii si fac alegeri tinand cont si de binele propriu, care se accepta pe sine.
O persoana cu stima de sine ridicata nu se teme sa fie asertiva sau sa ia decizii importante, pentru ca are incredere in abilitatea sa de a rationa si de a actiona.
Aceasta este deschisa fata de lume, stie sa primeasca laude si complimente si se bucura de reusitele personale, fara sa le puna pe seama norocului.
Cum crestem stima de sine?
Asa cum spuneam anterior, stima de sine este un construct fluctuant, care se poate modifica de-a lungul vietii, lucru care poate constitui un avantaj care ne permite sa cultivam un nivel satisfacator al acesteia.
Pentru a face acest lucru, exista numeroase tehnici si metode utilizate in psihoterapie si consiliere psihologica care ne ajuta sa ne privim cu ochi mai buni pe noi insine. Pe ce anume este nevoie sa ne concentram?
Punctele forte si stima de sine
Constientizarea propriilor calitati este importanta in conturarea unei stime de sine ridicate. Pentru a face acest lucru exista numeroase tehnici care necesita enumerarea calitatilor personale.
Poti incepe prin a lua o foaie de hartie si a-ti scrie numele in centru. Trage apoi cat mai multe sageti de la numele tau si incearca sa-ti descoperi, sa-ti constientizezi punctele tari care te pot ajuta sa te apreciezi si sa iti indeplinesti obiectivele.
Complimentele celor din jur
Totusi, uneori suntem atat de critici cu noi insine incat nu mai reusim sa ne vedem adevarata valoare, insa cei din jurul nostru o observa.
Daca nu reusesti sa-ti enumeri propriile calitati, poate ai putea incerca sa fii atent la cele pe care le observa oamenii din jur. Incepe sa accepti complimentele pe care le primesti.
Reusitele personale si stima de sine
O alta modalitate de a contura stima de sine este sa ne axam pe obiectivele pe care le-am indeplinit si pe reusitele noastre de-a lungul vietii.
Constientizarea acestora ne va ajuta sa intelegem ca putem realiza atat de multe lucruri importante. Pentru a face acest lucru, poti sa iei un borcan sau un recipient atragator si sa incepi sa scrii pe biletele cele mai importante reusite ale tale, iar apoi poti nota si lucrurile de care esti mandru ca le-ai facut, chiar daca nu le consideri neaparat niste „reusite remarcabile”.
Reciteste aceste biletele cand simti ca nu esti bun de nimic si observa cat de multe lucruri ai realizat deja.
Incearca aceste cateva tehnici pentru a te privi mai pozitiv si revin-o la ele ori de cate ori simti ca nu te apreciezi suficient.