Sampania (numita si „spumant” in afara Frantei) se face din Chardonnay, Pinot Noir, Muscat si alti struguri. Ca si in cazul altor vinuri, lasati preferintele personale sa va ghideze.
Pasi
- Gustati diferite sampanii pentru a va face o idee despre ce fel de sampanie va place mai mult.
- Intrebati prieteni ale caror gusturi le respectati sa va sfatuiasca si sa va recomande, si sa nu va fie frica sa ii intrebati si pe vanzatorii de vinuri.
- Familiarizati-va cu diferitele tipuri de sampanie (din Franta) si vin spumant, precum si diferitele lor caracteristici: sec sau dulce, crem sau spumos, sec sau rigid, cu bule intregi sau delicate – si amintiti-va, aceste caracteristici conteaza numai pentru gusturile dv.
- Familiarizati-va cu reputatiile producatorilor de sampanie. Intrebati cum sunt facute vinurile lor si cat de bune au fost in anii trecuti.
- Alegeti sampanii bune care sa va placa nu numai dv, dar si oaspetilor – si aveti grija la buget.
Sfaturi
- Francezii insista (chiar si din punct de vedere al actiunii legale) ca sampania adevarata provine numai din anumite zone din Franta. Atunci cand alegeti vinul, ganditi-va la colectie, regiune si producatorul de vinuri.
- Obtineti o copie a mapei colectiei actuale, care noteaza calitatea strugurilor in ani diferiti. De exemplu, 1990 si 1995 au fost ani buni pentru regiunile franceze Loire si Champagne, in timp ce California a avut ani buni in 1990, 1991, 1992, 1994 si 1995.
- Inscrieti-va la un curs de apreciere a cursului daca doriti sa aflati mai multe despre cum sa gustati, cum sa judecati si cum sa recunoasteti diferitele caracteristici ale vinurilor.
- Asteptati-va la arome precum pepene, piersica, caisa, sec, mar verde si paine prajita atunci cand gustati vin spumant.