Sapunurile antibacteriene – pro si contra

0
2354
Sapunurile antibacteriale - bune sau rele?

Sapunurile antibacteriene sunt peste tot in ziua de astazi. Exista reclame la televizor fie pentru sapunuri, fie pentru solutii de curatat care „omoara 99,9% din microbi”. Suna grozav. Cine nu isi doreste sa aiba maini mai curate sau o casa mai curata? Nimeni nu isi doreste sa fie inconjurat de bacterii si virusi pentru ca, in final, acestia reprezinta cauza bolilor.

  •  Situatia actuala 

Exista o crestere a fricii ca toate aceste grozave produse antibacteriene ar putea de fapt contribui la cresterea rezistentei bacteriilor la medicamentele folosite pentru a le omori in acest moment.

De exemplu, exista un fel de bacterie numita Staphylococcus Aureus (S. Aureus pe scurt ). Medicamentul cel mai folosit pentru omorarea acestei infectii este penicilina. Dar de curand, a aparut un nou tip de S. aureus care este rezistent la antibioticele pe baza de penicilina. Este numita S. aureusrezistenta la meticilina sau MRSA. MRSA este un virus foarte greu de tratat. Si MRSA este doar unul dintr-o lunga lista de bacterii care au devenit recent rezistente la medicamentele actuale.

  •  Imprejurari 

Din cauza problemelor in crestere cu MRSA si alte bacterii rezistente, cercetatorii au incercat sa vada ce se poate face in legatura cu aceasta problema. Un studiu a fost facut pentru a testa teoria conform careia sapunurile antibacteriene duc la aceasta rezistenta a bacteriilor. in studiu, cercetatorii au oferit unor case sapunuri si solutii de curatat care contineau agenti antibacterieni cu 0,2% triclosan si altor case aceleasi sapunuri si solutii de curatat, dar care nu contineau nici un fel de agenti antibacterieni. Au fost recoltate culturi de bacterii de pe mainile participantilor inainte de studiu si la un an dupa.

  •  Argumente pro sapunuri antibacteriene 

Cercetatorii nu au gasit diferente mari intre cele doua grupuri. Totusi, ei au recunoscut ca este posibil ca un an sa nu fie de ajuns pentru a studia efectele agentilor antibacterieni si ca participantii la studiu ar fi putut fi mai diferiti.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca sapunurile si solutiile de curatat antibacteriene nu sunt neaparat responsabile pentru rezistenta mai mare a bacteriilor.

  •  Argumente contra sapunurilor antibacteriene 

Sapunurile si solutiile de curatat antibacteriene nu ofera nici un avantaj in plus fata de sapunurile si solutiile de curatat normale.

Un studiu mai lung si mai cuprinzator este necesar pentru a determina daca exista sau nu o legatura importanta intre agentii antibacterieni si bacteriile rezistente la medicamente.

Numai agentii antibacterieni continand 0,2% triclosan au fost studiati, nu si sapunurile si solutiile de curatat continand alti agenti antibacterieni activi.

  • Concluzie

  1. Sapunurile si solutiile de curatat antibacteriene nu sunt mai bune decat sapunurile si solutiile de curatat obisnuite.
  2. Sapunurile si solutiile de curatat antibacteriene (cu 0,2% triclosan) nu contribuie neaparat la cresterea rezistentei bacteriilor la medicamente.
  3. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a ajunge la niste concluzii clare referitoare la riscurile sau avantajele produselor antibacteriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here