Efectele cofeinei asupra sarcinii si fertilitatii

0
2537
Efectele cofeinei asupra sarcinii si fertilitatii

In zilele noastre, lumea este foarte preocupata de propria sanatate. Aceste griji apar sau sunt maxime in timpul sarcinii sau cand suntem constienti de propria fertilitate. Deseori oamenii fac schimbari in mancarea lor, in bauturile lor si in stilul de viata.

In aceste perioade, deseori cofeina primeste mai multa atentie. Cofeina este un stimulant. Este deseori gasita in bauturi, mai ales cafea, ceai si bauturi racoritoare, dar si in mancaruri, precum ciocolata.

S-au facut cateva studii care prezinta informatii contradictorii despre folosirea cofeinei in timpul sarcinii, scazand fertilitatea sau provocand defecte de nastere. Intrebarea ramane ce studii sunt mai credibile?

Un studiu din 2007 a aratat ca in a doua jumatate a sarcinii o cantitate moderata de cofeina (3 cesti de cafea sau mai putin) nu are nici un efect asupra sarcinii.

Acest studiu a tinut cont de nasterile premature, precum si de greutatea copiilor la nastere. Inainte, aceiasi cercetatori descoperisera o crestere a nasterilor de copii morti din cauza consumului ridicat de cofeina, circa 8 cesti de cafea per zi.

Majoritatea medicilor va vor sfatui sa evitati cofeina sau sa va reduceti consumul. Cu totii sunt de acord ca atunci cand incercati sa ramaneti insarcinata, in timpul sarcinii si alaptarii, ar trebui sa limitati consumul de cofeina la cam 300 mg pe zi. Totusi, sunt foarte putine persoane care va pot spune exact cata cofeina consumati, mai ales din cauza surselor ascunse de cofeina.

Cofeina se poate sa nu fie chiar atat de nociva incat sa cauzeze avorturi spontane, defecte din nastere sau infertilitate, insa adevarul este ca nu se stie exact care pot fi efectele acesteia. Se stie insa ca cofeina poate inrautati simptomele sarcinii cum este starea de voma, insomnia si iritabilitatea. Iar in cazul alaptarii, cofeina este transmisa prin intermediul laptelui la bebelus.

Asa ca cel mai bine pentru dvs este sa reduceti complet consumul de cofeina in timp ce incercati sa concepeti un copil sau in timpul sarcinii. Nu este recomandat sa renuntati dintr-o data la consumul de cofeina, ci mai degraba reduceti treptat cantitatea consumata zilnic. Renuntarea brusca la consumul de cofeina poate duce la migrene sau la o stare generala proasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here