Cauzele acneei

0
2164
cauzele acneei

Care este cauza acneei? In timpul pubertatii hormoni numiti androgeni conduc procesul de maturizare facand ca glandele sebacee ale pielii sa secrete mai mult sebuum sau ulei.

Glandele sebacee sunt conectate de foliculii firelor de par. Impreuna se numesc unitati pilosebacee. Pe masura ce hormonii accelereaza procesul de maturizare in timpul pubertatii, suprafata foliculilor firelor de par se dezintegreaza mai rapid. Materialul rezultat se amesteca cu sebuumul si astupa porii. Pe masura ce glandele sebacee isi continua productia de sebuum porii se umfla cu ulei in exces.

O bacterie numita P. Acnes prezenta in mod normal in piele creste in mod accelerat in porii astupati. Astfel se produce o enzima iritativa care cauzeaza inflamarea. In acest fel se poate rupe peretele porului ceea ce permite substantelor iritante sa cauzeze si mai multa inflamare in tesutul inconjurator.

Rezultatul este formarea leziunilor acneice – puncte negre, albe, chisturi, noduli, cunoscute si sub numele de comedoane.

hidratare-pentru-acnee

Cum putem scapa de acnee?

Acneea este o boala specifica adolescentei si tineretii, care de obicei dispare fara tratament in jurul varstei de 25, maxim 30 de ani. Sunt insa cazuri in care acneea persista si dupa aceasta varsta, in general atunci cand aceasta are o cauza genetica.

Cum traim intr-o lume in care aspectul fizic este inca parte a standardelor succesului, este normal ca persoanele ce sufera de acnee sa isi doreasca sa scape cu orice pret de neplacerile ei.

Pentru a o combate, e bine sa intelegem cauzele ei, care sunt multiple, de la factorii genetici care ne predispun la a face acnee si pana la factorii endocrini sau secretia crescuta de sebum.

Dermatologul iti poate prescrie anumite produse in functie de cauzele aparitiei acneii, dar si de manifestarile ei. Tratamentul poate fi atat medicamentos (administrare de antibiotice, tratament hormonal cu anticonceptionale in cazul femeilor sau suplimente de vitamine), cat si diverse tratamente locale, cu lotiuni, geluri si creme speciale antiacneice, masti calmante sau peelinguri cu fructe.

Exista si mini tratamente chirurgicale, prin care eventualele chisturi formate pot fi incizate.

tratament-pt-acnee

Ce poti face tu impotriva acneei?


Pe perioada tratamentului si nu numai este necesar sa urmezi un regim igienico-dietetic despre care cu siguranta ca ti-a vorbit si medicul dermatolog. Este bine sa eviti cafeaua si cacaoa, si a tuturor bauturilor cu continut de cofeina, sa nu mai fumezi si sa ai un regim alimentar cat mai sanatos.

Sportul este si el foarte important, mentine 3 antrenamente de 45 de minute – o ora in fiecare saptamana – te va ajuta mult si la nivel psihic. La finele sedintei de antrenament este obligatoriu sa faci un dus si eventual sa speli zonele afectate de acnee cu solutiile speciale recomandate de dermatolog.

Este important de asemenea sa eviti atingerea fetei si sa ai grija ca toate hainele si accesoriile pe care le porti pe cap sau in jurul gatului sa fie mereu curate.

Nu trebuie sa disperi, tine minte ca acneea poate sa fie controlata, in ciuda faptului ca este o afectiune cronica. Poti incerca si un tratament naturist pentru acnee, ai grija insa ca exista destul pe piata care promit multe si ofera putin.

Specific tratamentelor naturiste este durata mai mare pana cand acestea isi dovedesc eficienta, asadar va trebui sa ai foarte multa rabdare si sa perseverezi, chiar daca ti se pare ca rezultatele nu sunt foarte vizibile.

Retina ca afectiunea poate fi tinuta sub control, trebuie insa sa fii perseverenta in urmarea tratamentului si a regimului igienico-dietetic. Timpul isi spune si el cuvantul, iar efectele acneei se mai estompeaza si chiar pot disparea odata cu inaintarea in varsta.

Chiar daca este o afectiune neplacuta, trebuie sa iti mentii tonusul si optimismul, pentru ca doar asa vei reusi sa invingi acneea. Sau doar sa te simti tu mai bine, ceea ce este poate si mai important.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here