Ce este orgasmul?

0
2434
ce este orgasmul

Diferite definitii ale orgasmului

Ce este un orgasm? Majoritatea celor care au avut orgasme probabil ca vor raspunde la aceasta intrebare cam asa: „Vei stii ce e, atunci cand o sa ai unul”. Dar acest raspuns nu prea este de ajutor celor care nu au avut vreodata un orgasm, sau care nu sunt siguri ca au avut un orgasm sau nu. Si, intr-adevar am putea pune intrebarea: „daca tu crezi ca ai avut un orgasm, cum stii sigur asta?”

Poate veti fi surprinsi sa aflati ca raspunsul nu este unul simplu. Fie ca dureaza doua minute, sau doua zile, actul sexual este o activitate complicata, si stabilirea partii care reprezinta orgasmul, este destul de dificil de facut:

  • Este orgasmul acel moment scurt cand ajungeti la climax, imediat dupa maximul de excitare si tensiune, si imediat inainte de eliberare si relaxare?
  • Este orgasmul fenomenul fizic care are loc in corpul nostru, care accelereaza bataile inimii, schimba presiunea sangelui, tensiunea muschilor, culoarea pielii; sau reprezinta contractiile musculare?
  • Este orgasmul acelasi lucru cu ejacularea?
  • Sau este o experianta psihologica, spirituala sau emotionala care are loc o data cu schimbarile fizice.

In ciuda atractiei universale pe care o exercita, orgasmul nu a avut parte, pana de curand, de o prea mare atentie din partea mediului stiintific, lasandu-ne cu o definitie foarte vaga si nesatisfacatoare in legatura cu ce este orgasmul.

Ca si rezultat, de-a lugul anilor, felul in care este definit un orgasm, depinde in totalitate de cel care-l defineste.

 Definitia medicala / fiziologica a orgasmului

Cercetarea medicala a incercat sa defineasca orgasmul bazandu-se pe ce se intampla in corpul uman. S-a masurat accelerarea pulsului, temperatura corpului, inrosirea pielii, schimbari hormonale, schimbari ale sensibilitatii, contractiile musculare, ejacularea, si multe altele. Cercetarea ne poate da o masuratoare „medie” a orgasmului, dar nu exista limite stabilite pentru aceste masuratori. Totusi, toate aceste schimbari ale corpului, au fost folosite pentrua dovedi ca a avut loc un orgasm.

 Definitia psihologica a orgasmului

Psihologii si psihiatrii definsec orgasmul pe baza experientelor si satisfactiilor individuale, eliberare, si a altor schimbari emotionale si / sau cognitive. Freud (care a facut deosebirea intre orgasmul vaginal si cel clitoridian) considera ca unul este dovada sanatatii psihologice si celalalt un semn al unei dezvoltari psihosociale intarziate. Dupa Freud, un orgasm bun vine in urma penetrarii vaginale, in timp ce unul rau, apare un urma stimularii clitoridiene. Majoritatea psihologilor si cercetatorilor in psihologie au abandonat aceste concepte si, conform acestor definitii, fie ati avut un orgasm atunci cand spuneti ca ati avut unul, fie ati avut un orgasm atunci cand ceea ce descrieti se potriveste cu definitia anumitor experti.

 Definitia culturala a orgasmului

O traditie mult mai indelungata in definirea orgasmului, vine de la artisti si scriitori, care deseori definesc orgasmul pe baza efectelor sale asupra mintii. Aceste definitii sunt de departe cele mai colorate, dar evindent, nu ofera o definitie standardizata despre ce este orgasmul. Termenul „mica moarte”, pe care-l folosesc francezii pentru a descrie experienta de semi-constienta post-orgasmica, este un bun exemplu de definitie care se bazeaza mai mult pe experienta personala decat pe demonstratii stiintifice.

Asa cum probabil ca ati ghicit, pentru ca nu s-a putut stabili ca una dintre definitii este mai satisfacatoare decat celelalte, s-a propus ca definirea orgasmului sa ia in consideratie toate cele trei aspecte: medical, pshiologic si cultural.

Doi cercetatori de la Universitatea McGill din SUA, au propus un model de definitie al orgasmului care sa includa toate cele trei elemente de mai sus:

  1. Senzorial. Se refera la toate experientele fiziologice ale corpului nostru, incluzand senzatia de caldura, tensiunea musculara si relaxarea, ritmul inimii, presiunea sangvina, etc.
  2. Evaluativ. Modul in care experimetam si evaluam ce se intampla; se simte bine sau rau, durere sau placere, intens sau bland?
  3. Afectiv. Sau raspunsul emotional din timpul si dupa orgasm, ne simtim mai intimi sau indepartati, pe alta planeta sau lucizi, fericiti sau tristi?

Acest model este recomandat pentru cel putin trei motive. Mai intai, aceasta definitie se concentreaza pe experianta si nu pe comportament sexual. Nu se refera la partea corpului care este stimulata, sau modul in care este stimulata. Este logic, pentru ca nu avem toti acelasi corp, nu toti simtim placerea sexuala in acelasi mod. In al doilea rand, aceasta definitie a orgasmului complica mult lucrurile. Modelele mai traditionale ale orgasmului s-au bazat pe „ciclul raspunsului sexual” al lui Masters si Johnsons, care este util, insa ingusteaza mult definitia orgasmului. Si in ultimul rand, acest model nu favorizeaza un aspect al orgasmului in pofida altuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here