5 Etape ale Relatiilor

0
2386
5 etape ale relatiilor

Te-ai întrebat vreodată: De ce este atât de grea relația noastră? Lucrurile au fost atât de perfecte când ne-am întâlnit – ce s-a întâmplat? Cel mai probabil, răspunsul este că ați iesit din prima etapă a relației dvs. și ați intrat ​​în alta. Dar ar putea fi într-adevăr atât de ușor?

Da! Majoritatea oamenilor înțeleg că relațiile cresc și se schimbă în timp, dar ceea ce mulți oameni nu știu este că aceștia tind să evolueze în același mod. Există etape specifice, definite de relații pe termen lung, care oferă sentimente noi, noi provocări de depășit și noi oportunități de creștere. Și dacă doriți ca relația dvs. să evolueze într-un respect reciproc, dragoste și intimitate, probabil că va trebui să experimentați toate etapele următoare la un moment dat sau altul. Aruncați o privire la descrierea fiecărei faze – va suna familiar?

Înainte de a începe, trebuie să știți că majoritatea oamenilor se confruntă cu aceste etape în aceeași ordine și va trebui să rezolve provocările din fiecare etapă înainte de a putea trece cu succes la următoarea. Desigur, există întotdeauna excepții de la această regulă. Dar, în cea mai mare parte, nu puteți sa nu experimentati aceste etape dacă doriți o relație sănătoasă și împlinită. Fiecare cuplu va trece prin aceste etape cu viteze diferite și majoritatea oamenilor vor experimenta fiecare etapă de mai multe ori – este comun să fluctueze de la o etapă la alta.

Etapa 1 – Stadiul romantic

5-Etape-ale-Relatiilor-staduiul-romantic

Aceasta este, de asemenea, cunoscută sub numele de Faza de Curtare sau Stadiul de Fantezie, care poate dura oriunde între 2 luni și 2 ani. Acesta este momentul în care tu și partenerul vostru tocmai v-ați întâlnit și totul este absolut uimitor. Nu va puteti satura unul de celalalt. Nici unul dintre voi nu poate face nici un rău în ochii celuilalt … în principal pentru că ambii sunteți încă în cel mai bun comportament. În acest stadiu, accentul se pune pe partile comune – aveți atâtea interese comune, practic, puteți fi aceeași persoană! Îți arăți partenerului tău cele mai bune parti ale tale și încerci să il mulțumești cât mai mult posibil.

Conflictul este considerat „rău” în această etapă și este de evitat cu orice preț. Nu vă puteți imagina că trăiți fără această persoană, deci începeți să petreceți cât mai mult timp împreună. Aceasta este etapa în care ne deschidem cel mai mult, ceea ce va permite să vă îndrăgostiți. Tu și partenerul tău construiți o fundație importantă în această etapă, astfel încât relația ta poate crește.

Există și efecte biologice. Când te afli în această etapă, corpul tău produce cantități enorme de endorfine, ceea ce te face să te simți neobișnuit de fericit, pozitiv și entuziasmat de tot ce se petrece în viața ta. Aceasta este etapa cea mai des prezentată în filme și romane romantice, din motive evidente. Sunteți mai fericiți decât ați fost vreodată și nu vă puteți imagina vreodată să simțiți altfel.

Etapa 2 – Etapa de deziluzie

5-Etape-ale-Relatiilor-etapa deziluzie

Această etapă este cunoscută și ca etapa de familiarizare sau faza de adaptare la realitate. Aici începeți să realizați că partenerul dvs. este de fapt o ființă umană (oroarea ororilor!). Va veti cunoaște mai mult și mai mult și, ca rezultat, începi să recunoști diferitele lor defecte și neajunsuri. Vă vedeți partenerul în situații relaxate, iar tu devii și mai relaxat. Din moment ce corpul tau nu poate continua sa produca aceleasi nivele de endorfine pe care le elibera la inceput, acele sentimente de a fi in varful lumii incep sa scada.

Micile obiceiuri ale partenerului dvs. nu sunt la fel de drăguțe ca și în trecut, dar există încă suficientă bunăvoință rămasă din etapa romantica, ce va face sa va fie mai usor sa le ignorati. Această etapă poate să înceapă să vă înrăutățească relația încet, pe măsură ce începeți să vă vedeți partenerul cu alti ochi. Sau uneori se întâmplă dintr-o dată, când a existat un fel de lipsă de onestitate sau înșelăciune.

Această fază poate fi confuză și descurajantă, deoarece tocmai ați experimentat atât de multă deschidere și conexiune în etapa romantica. Cu toate acestea, în acest stadiu, sarcina dvs. principală este de a învăța cum să comunicați și să rezolvați în mod eficient conflictele cu această persoană, ceea ce reprezintă o abilitate importantă dacă doriți ca relația dvs. să continue.

Etapa 3 – Etapa luptei pentru putere

5-Etape-ale-Relatiilor-lupta pentru putere

Această etapă este cunoscută si sub numele de faza de dezamăgire sau stadiul de suferință. Pe măsură ce caracteristicile din faza deziluzionară se intensifică, ele devin mai greu și mai greu de rezolvat. Veți începe probabil să vă îndepărtați unul de celălalt în această etapă. În acest moment, amândoi credeți că conflictul este un lucru „rău”, dar sunteți din ce în ce mai conștienți de multiplele dvs. diferențe. Te lupți pentru a trage granițele în relație, și, ca urmare, chiar și deranjamentele mici devin probleme mari.

Aceasta este etapa în care definiți un comportament inacceptabil, iar majoritatea cuplurilor au gânduri ocazionale sau frecvente de a părăsi relația. Din ce în ce mai des, începi să simți că partenerul tău e auto-centrat sau lipsit de îngrijire, sau chiar mai rău, că pur și simplu nu mai poți avea încredere in acesta. Resentimente profunde încep să se dezvolte dacă nu reușești să rezolvi problemele în mod respectuos și reciproc agreabil. Multe cupluri se blochează în această etapă, deoarece acest mod de interacțiune devine normal în relația lor.

Atunci când este absolut necesar să învățați să vă gestionați eficient diferențele – să comunicați și să lucrați împreună ca o echipă, chiar dacă este tentant să credeți că singurul scop al partenerului dvs. pe pământ este să vă facă viața dificilă. Nu este surprinzător că aceasta este etapa în care se află cele mai multe cupluri atunci când decid să se despartă sau să depună dosar pentru divorț. Cu toate acestea, dacă sunt capabili să treaca peste toate obstacolele în această fază, vor trece la ….

Etapa 4 – Stadiul de stabilitate

5-Etape-ale-Relatiilor-etapa de stabilitate

Acesta este un timp liniștit și pașnic, în comparație cu etapa de mai sus. Această etapă este, de asemenea, cunoscută sub numele de faza de prietenie sau etapa de reconciliere. Unele cupluri nu ajung niciodată în acest stadiu, dar cei care constată că au sentimente mai profunde de dragoste, conexiune și încredere cu partenerul lor vor fi placut surprinsi de aceasta etapa. Acum aveți o istorie împreună și majoritatea oamenilor încep să se bazeze pe predictibilitatea relației.

Pe măsură ce intri în această etapă, începi să-ți dai seama că partenerul tău nu este perfect, dar diferențele dintre voi nu sunt chiar asa de amenințătoare precum credeati. Puteți rezolva majoritatea conflictelor dvs., cel puțin într-o anumită măsură, și deveniți mai încrezători în relație. Unii oameni simt si un sentiment de pierdere în această etapă în timp ce învață să-și accepte partenerul pentru cine este cu adevărat, deoarece aceasta înseamnă că trebuie să renunțe la fantezia stabilită la începutul relației. Dar, în cea mai mare parte, sentimentul aprofundat al prieteniei și angajamentului este un bun compromis pentru acele sentimente timpurii ale fluturilor in stomac și entuziasmului.

Acest lucru este și atunci când începeți să vă restabiliți propriile interese și prietenii exterioare, care au fost abandonate în faza romantică. Există pericolul ca în această fază să începeți să vă îndepărtați sau să vă plictisiți cu partenerul dvs., deci ar trebui să încercați să mențineți conexiunea creată în faza romantica. În ansamblu, aceasta este etapa în care în sfârșit începeți să vă simțiți confortabil și fericit in relația voastră profundă.

Etapa 5 – Etapa de angajament

5-Etape-ale-Relatiilor-etapa angajament

Această etapă este, de asemenea, cunoscută ca faza de acceptare, stadiul de transformare sau faza de iubire reală. Se estimează că mai puțin de 5% dintre cupluri ajung în această etapă, potrivit Institutului de Relații. Aceasta este etapa în care ambele cupluri au o noțiune clară despre cine este partenerul lor, greșelile, slăbiciunile, totuși ei fac o alegere conștientă de a fi cu această persoană în ciuda tuturor acestor lucruri (și, în unele cazuri, din cauza acestor lucruri).

Nu mai sunteți cu partenerul dvs. pentru că aveți nevoie de el, ci pentru că l-ați ales, ceea ce înseamnă că nivelul de resentiment pe care l-ați simțit în faza luptei de putere a scăzut, dacă nu a dispărut. Dacă ați ajuns în această etapă, tu și partenerul tău sunteți o echipă. Partenerul tău este cel mai bun prieten al tău. Ati crescut impreuna si ati invatat sa depasiti multe provocări, să vă acceptați și să vă sprijiniți reciproc fără restricții. Viziunea pentru relația dintre voi este în concordanță cu cine ești și cu ceea ce vrei cu adevărat.

Ați discutat împreună despre viitorul dvs. – aveți obiective de viață similare și vă simțiți încurajați să vă definiți relația mai departe. Multe cupluri decid să își facă un angajament formal sau public reciproc în această etapă (cum ar fi căsătoria) pentru a-și demonstra intenția de a-și continua relația. Aceasta este etapa în care relația ta devine un adevărat parteneriat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here